...

2011 års tävling i Electrolux Design Lab vanns av en sockerdryckad snabb fläckborttagare

Adrian Mankovecky, en student vid Academy of Fine Arts and Design i Bratislava, Slovakien, har fått första plats i finalen av Electrolux Design Lab-tävlingen som hölls på Business Design Centre i London. Idé för bärbar fläckborttagare valdes ut som bäst bland 1 300 ansökningar från 50 länder.

Electrolux

Den 7 september 2011 utsåg juryn på Business Design Centre vinnaren bland åtta finalister. Studenten Adrian Mankowiecki vinner med sin bärbara fläckborttagare.

Hans uppfinning fräschar upp kläder och förstör fläckar med negativa joner och ånga. Apparaten drivs av ett batteri som drivs av socker.

Juryn var imponerad av Adrians skarpsinniga tänkande och kreativitet. Vinnarens huvudmotiv: ”Den bärbara fläckborttagaren är utformad med konsumenternas insikter i åtanke, den uppfyller konsumenternas behov.

Det är en omedelbar rengöringsmedel som har en positiv effekt på miljön genom att minska utsläppen. Den är interaktiv och intuitiv att använda. Det får oss alla att vilja köpa den.

Henrik Otto, vice VD för global design på Electrolux, tillade att han personligen gillade uppfinningens likhet med ErgoRapido och betonade att ”det är ett nytt, ovanligt sätt att tvätta kläder ”på språng”, samtidigt som man tar hänsyn till materialets finess”.

”Vi kan inte vänta på att Adrian Mankovecky ska börja sin praktik på Electrolux Design Center i Stockholm”, säger Henrik Otto. ”Men vi var naturligtvis imponerade av alla konkurrenter.

Bandet och den prisbelönta blenderbollen

Andraplatsen gick till Ribbon för uppvärmning och kylning av mat, designad av Enzo Kotsak från Monash University i Melbourne, Australien. Domarna motiverade sitt val: ”Bandet har en otrolig enkelhet i form och användning och är mycket intuitivt att använda”.

Tredje plats gick till Rosanna de Bruins Smoobo blender-baller från Massey University i Nya Zeeland, och juryn kommenterade: ”Smoobo blender är ett mycket speciellt koncept. Särskilt den sociala aspekten: den sträcker sig långt bortom den vanliga användningen av hushållsapparater.

People’s Choice Award gick till Onda Portable Microwave av Matthew Schwartz, som fick 17 000 röster för sin idé.

Electrolux
Electrolux

Intelligent rörlighet: gör det här, vet inte vad

Tema 9 i tävlingen – Intelligent rörlighet. Eleverna uppmanades att skapa idéer för vardagliga apparater som gör det möjligt för människor att laga mat, tvätta, städa och diska.

Tekniken bör inte bara vara mobil och kompakt utan också mer flexibel när det gäller styrning, så att människor kan vara hemma.

Uppdraget innebär att skapa en teknik som inspirerar och uttrycker ägarens individualitet, samtidigt som den innehåller modern teknik och innebär ett stöd- och vägledningssystem.

Dessutom måste alla koncept återspegla skandinaviska designprinciper – miljömedvetna, enkla och intuitiva att använda, estetiskt tilltalande.

Från piedestal till arbetsplats

Ett av målen med tävlingen var att skapa en innovativ plattform för att presentera unga talangfulla designers och de senaste produkterna på marknaden.

Juryn utvärderar de nominerade utifrån innovation, intuitiv design och kundinsikt.

Presentationsförmåga är också viktigt eftersom de åtta finalisterna deltar i ett slutarrangemang där de försvarar sina designer inför en jury bestående av kända designers.

I år bestod juryn av den danska designern Cecile Manz, arkitekterna Haer och James Slade samt Henrik Otto, vice ordförande för global design på Electrolux.

Stora priset – 5000 euro och sex månaders betald praktik på Electrolux Design Center.

Andra pris: 3 000 euro och tredje pris: 2 000 euro. Efter finalen tas koncepten med runt om i världen och ställs ut på designutställningar.

Deltagandet i Electrolux Design Lab-tävlingen har hjälpt många deltagare att få jobb och utveckla affärsmöjligheter.

Flera av finalisterna arbetar redan på Electrolux Design Centre och förra årets vinnare har en sexmånaders praktikant.

Om Electrolux Design Lab

Electrolux Design Lab, som grundades 2003, är en årlig tävling för studenter som studerar industriell design och som presenterar innovativa idéer för framtidens hushållsapparater.

1:a plats – Bärbar tvättmaskin

Electrolux
Electrolux

Electrolux

Land: Slovakien.

Formgivare: Adrian Mankovecky.

Skola: Academy of Fine Arts and Design Bratislava.

En nyhet som är användbar för alla resenärer är den bärbara tvättmaskinen. Både den respektabla affärsresenären och den tillfälliga turisten kommer att älska det.

Maskinen är mycket enkel att använda – separera bara apparatens två halvor, placera dem på vardera sidan av tyget i ett område med smuts, fläckar eller lukt och välj lämpligt tvättläge. Maskinen får jobbet gjort med hjälp av negativa joner och ånga.

2:a pris – Bandet för uppvärmning och kylning

Electrolux

Land: Australien.

Formgivare: Enzo Kocak.

Skola: Monash University.

Ribbon är en unik, bärbar apparat för att värma och kyla din mat. Dess unika form och flexibilitet gör att du kan linda den runt en behållare med mat eller dryck, vrida den för förvaring och till och med kombinera den för att skapa en uppvärmnings-/avkylningslösning.

Den svarta sidan är för uppvärmning och den vita för kylning. Kontrollpanelen är bekvämt placerad i kanten. Termoelektriska batterier kan omvandla restvärmen från uppvärmning till energi för uppladdning.

3:e pris – Smoobo Blender – kulblandare

Electrolux

Plats: Nya Zeeland.

Formgivare: Roseanne de Bruin.

Skola: Massey University.

Smoobo Ball Blender är ett roligt och miljövänligt sätt att göra smoothies och smoothies. Blanda bara alla dina favoritingredienser i gummibollen, skruva fast locket ordentligt och kasta bollen på golvet.

Detta bollspel aktiverar de kinetiska batterierna som driver de roterande bladen, vilket ger en perfekt hackad och vispad smoothie. Gummioberytan på Smoobo blender är heterogen, med många gupp och koner i olika storlekar som gör det ännu roligare att spela boll – du vet aldrig i vilken riktning bollen kommer att studsa nästa gång.

Publikens pris.

Onda – en mikrovågsugn i fickan

Electrolux
Electrolux

Land: USA

Designer: Matthew Schwartz

Skola: California State University Long Beach

Onda-minimikrougnen använder mikrovågor, liksom traditionella mikrovågsugnar, för att värma upp tillagad mat och tillaga halvfärdiga livsmedel i specialrätter.

Onda placeras på en speciell behållare och skapar en sluten krets med metalldelar i förpackningen när den öppnas och kommer i kontakt med apparatens aluminiumdelar. Drivs av pappersbatterier, som är lätta att använda och miljövänliga. Onda finns i en mängd olika färger för att passa de mest krävande smakerna.

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 1
  1. Gustav Dahlberg

    Vad var det som gjorde att en sockerdryckad snabb fläckborttagare vann tävlingen i Electrolux Design Lab år 2011? Låter intressant och annorlunda, berätta mer om hur den fungerade och vad som gjorde den unik!

    Svara
Lägg till kommentarer