...

Ett test av den spegellösa kameran Sony a6000

För bara några år sedan var den konventionella visdomen bland kamerakonsumenter att endast en DSLR kan leverera enastående bildkvalitet. Ju större DSLR, desto bättre funktion och desto bättre bilder. Generellt sett var detta fallet och tillverkarna uppmuntrade aktivt denna syn på kameror genom att hålla en tydlig korrelation mellan kroppsstorlek, funktion, pris och bildkvalitet. Och digitala kompaktkameror var ofta långsamma och klumpiga leksaker med små sensorer som gav platta, brusiga bilder. Det förändrades för fyra år sedan när en ny klass av digitalkameror dök upp – spegellösa kameror med utbytbara objektiv. Dessa kameror visade sig vara kompakta och ge en fantastisk bildkvalitet som vände upp och ner på många människors idéer om fotoutrustning.

Sony

Naturligtvis var det ett pris att betala för kompaktheten. Eftersom det saknades en spegel var fasassisterad autofokus omöjlig, vilket gjorde att den nya kameraklassen var väsentligt sämre än DSLR-kameror när det gällde AF-hastighet, respons och noggrannhet.

Till skillnad från andra tillverkare har Sony gjort allt för att minska sensorstorleken och använder samma sensor i sina spegellösa kameror som i sina DSLR-kameror.

Därför är kraven på fokusnoggrannhet ganska höga.

Sony gjorde sitt första försök att lösa problemet med autofokushastigheten med NEX-5R och NEX-6, som hade fas-sensorer inbyggda direkt i sensorn. Fokushastigheten och precisionen har förbättrats markant, men lämnar fortfarande något att önska. Dessutom var det område som täcktes av fasdetekteringssensorer inte stort och antalet objektiv som kunde stödja detta fokuseringsläge var mycket litet.

Det verkliga genombrottet var Sony a6000 ILCE-6000 , som tillkännagavs i februari 2014. Den har världens snabbaste autofokus, enligt tillverkaren. Intressant att Sony nu inte skiljer mellan DSLR och spegellösa kameror, alla kallas nu ILC Interchangeable Lens Camera , tydligen beror detta på att det nästan inte finns några skillnader mellan dessa kameraklasser. Låt oss titta närmare på kamerans tekniska specifikationer.

Sensor, processor och autofokussystem

Sony a6000 har en ny sensor i APS-C-format med 24,3 megapixel, som har ökat ljuskänsligheten med 20 % jämfört med tidigare modeller. Förbättringen beror på den förbättrade mikrolenstekniken, som minimerar ljusförlusterna. Sensorn ger inte bara hög upplösning utan också ett brett ISO-område 100-25600 . I hjärtat av autofokussystemet finns samma 179-punkts fasdetekteringssensor och den nya BIONZ X-processorn som är flera gånger snabbare än den tidigare generationens processor.

Sony

Tack vare den nya sensorns snabba avläsning och den höga processorbehandlingshastigheten är kontrast-AF-systemet på Sony A6000 supersnabbt. Autofokussystemet fokuserar inte bara, utan känner också igen ansikten och spårar motiv. 179 fas-AF-punkter är dessutom anslutna i autofokusspårningsläget, vilket avsevärt snabbar upp autofokuseringen.

Detta autofokussystem har många fördelar, men det finns fortfarande några problemområden. När man jämför autofokushastigheten hos Sony a6000 med konkurrenternas spegelfria DSLR-kameror och mellanklasskameror under goda ljusförhållanden har Sony a6000 autofokus inget att anmärka på. Under dessa förhållanden överträffar den ofta beroende på objektivet populära spegellösa kameror och till och med DSLR-kameror. Kameran gör ett utmärkt jobb när det gäller att snabbt känna igen och fokusera på ansikten. Och när det gäller fotografering med låg lins har kameran ett ögonfokusläge som fokuserar på ögat så att dina porträtt alltid blir skarpa, medan med DSLR:er som är dåligt inställda är fokus ofta på öron eller näsa, ett problem som inte kan lösas utan en resa till serviceverkstaden.

En av nackdelarna är att autofokushastigheten och responsen blir långsammare och långsammare när belysningsnivåerna blir låga. Men konkurrerande kameror har samma problem. Det händer också att kameran bekräftar autofokus men inte riktigt fokuserar på motivet, även om detta händer mycket sällan och syns i sökaren, så att du kan fokusera igen.

För älskare av manuellt styrd optik har kameran en funktion för konturmarkering, som markerar konturerna av objekt inom DOF. Tillsammans med ett digitalt förstoringsglas är det det perfekta verktyget för manuell fokusering.

Ergonomi och kontroller

Små ergonomiska förändringar har gjorts på kameran jämfört med sin föregångare. Kameran har ett hjul och två rattar upptill och baktill , samt tre fullt anpassningsbara knappar och en knapp på bakhjulet som kan ställas in på valfri funktion. Med mindre yttre förändringar har kameran blivit mycket mer ergonomisk med ändringar i huvudmenyn, snabbmenyn Fn-menyn och mer knappanpassning. Huvudmenyn och logiken för kamerakontrollen är nu lånad från SLR-kameror, och Fn-knappens meny är helt anpassningsbar. Som ett resultat av detta har kamerakontrollen förbättrats avsevärt och du kan anpassa kameran ”efter din smak och färg”.

Spegellösa kameror

I svagt ljus kan du använda den inbyggda blixten, som försiktigt kan avledas in i taket, eller så kan du använda en fullfjädrad extern blixt som har en snabbsko. Observera särskilt att den inbyggda blixten inte kan avfyra andra blixtar i trådlöst läge, du måste använda en extern blixt för detta.

Sökaren i kameran är antingen en skärm som kan lutas upp eller ner eller en elektronisk sökare EVF . Jämfört med den tidigare modellen har sökaren en lägre upplösning, vilket inte är särskilt tilltalande, men den är märkbart ”livligare”. Bilden uppdateras märkbart snabbare, och bildplymer från skarpa rörelser är helt omärkliga, så intrycket är bara positivt. Informationsvärdet hos EVF är mycket bättre än hos optiska sökare i klassiska SLR-kameror, och färgåtergivningen är också utmärkt.

På nackdelen är att det inte finns någon knapp för att växla mellan EVI\LCD-skärmen och ingen elektronisk nivå, vilket fanns i tidigare modeller.

Sony

Filmning av video

Trots att vi pratar om en kamera är dess videofilmningsmöjligheter inte oviktiga. Sony a6000 har möjlighet att växla mellan PAL/NTFS-video. 50i, 25p, 50p med olika komprimeringslägen finns tillgängliga i PAL-läge som rekommenderas för vårt land. AVCHD-codec används för videokodning. Lägena P, A, S, M är tillgängliga för videoinspelning. Videoinspelningen utlöses av en knapp nästan på kamerans framsida. Den här knappen är mycket bekvämt placerad – både är det bekvämt att trycka på den och du kommer inte att träffa den av misstag. Men för dem som vill skydda sig mot oavsiktliga tryckningar kan du konfigurera knappen i menyn så att inspelningen endast startar när lägesknappen är inställd på filmläget. ISO-känsligheten på 100 till 12800 är ett annat plus. Naturligtvis kan du se brusreduceringen i ditt videomaterial vid höga ISO-inställningar, men de flesta kameror låter dig helt enkelt inte fotografera vid höga ISO-inställningar.

Videokvaliteten som du får med Sony A6000 är tillräckligt bra för både privat och professionell användning. Detta gäller dock inte för ljudet – tyvärr har kameran ingen mikrofoningång och stöder inte den ursprungliga XLR-adaptern. De inbyggda mikrofonerna är mer än tillräckliga för hushållsbruk – ljudet är inte dåligt, men för professionellt bruk kanske det inte räcker. Så om du vill ha kvalitetsljud i din video måste du använda tredjepartsprylar för att spela in det.

Sony

Fälttest

På senare tid har jag haft mindre och mindre intresse för att släpa runt på en stor, tung DSLR och ett stort urval av optik, men jag vill fortfarande få resultat av god kvalitet. Jag tycker allt mindre om att bära runt på en skrymmande kameraväska och att kränga nacken på promenader och resor, men jag vill ta bra bilder och inte begränsa mig när det gäller genrer. Förr fanns det inget annat att göra än att kämpa mot din egen lathet och bära det tunga lyftet för foton eftersom kompaktkameror inte erbjöd den hastighet, funktionalitet och ergonomi som krävdes.

Sony

Foto 1.Med den breda kameran DD kan du fånga detaljer i både ljus och skugga. Sony E 18-200LE, ISO 100, 25mm, F8.0, 1/100

Spegellösa kameror

Foto 2.Jag hittade ett fantastiskt brett dynamiskt område så jag behöver inte fotografera mot solen – nu finns det bara en sak att göra: fånga ögonblicket. Sony E 50/1 objektiv.8, ISO 100, 50 mm, F2.8, 1/800

Spegellösa kameror

Foto 3. Med en kort brännvidd kan du använda vilket objektiv som helst med en adapter. Sigma 8-16 objektiv monterat via LA-EA4 adapter, ISO 100, 8mm, F8.0, 1/160

Fotoutrustning

Foto 4. Kort slutartider innebär att du kan använda vilket objektiv som helst med en adapter. Sigma 8-16 objektiv med adapter LA-EA4, ISO 100, 8mm, 9.0, 1/100

Spegellösa kameror

Foto 5. Snabb hybrid AF och snabb kontinuerlig fotografering för att förhindra att du missar ögonblicket. Sony E 18-200LE, ISO 200, 120mm, F8.0, 1/320

Sony

Foto 6. Sony E 50/1 porträttobjektiv.8, ISO 100, 50 mm, F4.0, 1/500

Spegellösa kameror

Foto 7. Snabb AF-hastighet gör att du kan fånga en skymt av ett flygplan som passerar över dig. Sony E 18-200LE, ISO 100, 57mm, F8.0, 1/200

Fotoutrustning

Foto 8. Högkänslig sensor som inte begränsar dig i svagt ljus. Sony E 50/1 objektiv.8, ISO 3200, 50 mm, F2.0, 1/60

Spegellösa kameror

Foto 9. Bra färgåtergivning och inbyggd wi-fi gör att du kan meddela dina vänner på Facebook om den mat du tar. Sony E 18-200LE, ISO 1000, 97mm, F6.3, 1/160

Fotoutrustning

Foto 10. Sony E 18-200LE, ISO 100, 200 mm, F6.3, 1/320

Spegellösa kameror

Foto 11. Sigma 8-16 objektiv med LA-EA4 adapter, ISO 100, 15mm, 11.0, 1/320

Idén var en succé, kameraväskan blev 2-3 gånger tunnare och lika lätt. Jag var nöjd med Sony a6000:s höga upplösning och acceptabla brusnivåer.

Här är några bilder från Sony A6000 vid olika ISO-inställningar, tagna på natten med stativ och långsam slutartid.

Skivad vid olika ISO-värden, bilderna är tagna i kamera jpg:

Fotoutrustning

Kamera jpg ISO 200

Våra spegelfria kameror

Kameran jpg är ISO 400

Fotoutrustning

Still jpg ISO 800

Dessa spegellösa kameror

Kamera jpg ISO 1600

Fotoutrustning

Kamera jpg ISO 3200

Fotoutrustning

Kamera jpg ISO 6400

Sony

Kamera jpg ISO 12800

Spegellösa kameror

Kamera jpg ISO 25600

:

skivad vid olika ISO-inställningar, fotograferad i RAW och konverterad till LR5, bara för att visa att resultatet är mycket bättre med RAW.

Fotoutrustning

LR5-RAW ISO 200

Sony

LR5-RAW ISO 400

Fotoutrustning

LR5-RAW ISO 800

Sony

LR5-RAW ISO 1600

Spegellösa kameror

LR5-RAW ISO 3200

Spegellösa kameror

LR5-RAW ISO 6400

Sony

LR5-RAW ISO 12800

Sony

LR5-RAW ISO 25600

Närbilder vid olika känslighet

Spegellösa kameror

Spegellösa kameror

Som du kan se i exemplen ovan börjar en liten förlust av detaljer vid ISO 800, men eftersom kamerans upplösning är mycket hög kommer du inte att märka det på utskrifter. En betydande kvalitetsförlust börjar vid ISO 6400 och högre. Om du vill använda så höga ISO-inställningar föreslår jag att du använder RAW-formatet och konverterar bilderna med en tredjepartskonverterare, vilket gör det möjligt att få bra kvalitet även vid mycket höga ISO-inställningar på Sony a6000. Nedan visas ett exempel på ett foto som tagits som JPG och konverterats från RAW i Adobe Lightroom 5.4. I det här fallet skulle ett ISO-område på 6400-25600 vara praktiskt för foton som du vill publicera på webben.

Sony

Sony

Det dynamiska omfånget DD är också utmärkt. Ingen förlust av skuggor eller höjdpunkter i foton som tas mot solen. AF-hastigheten var ofta överraskande eftersom den i en direkt jämförelse med en DSLR ofta var snabbare, och jag räknar med slutartiden här också, eftersom A6000 i detta avseende helt enkelt är oslagbar. Naturligtvis är det värt att notera att fokuseringshastigheten också är starkt beroende av objektivet, men jag har försökt att jämföra liknande objektiv.

Inte så nöjd med AF-prestanda i svagt ljus. Autofokushastigheten saktar ner avsevärt under dessa förhållanden och du kan missa ögonblicket, men genom att föra det aktiva AF-området i kontakt med de kontrasterande delarna av motivet och utnyttja de olika autofokuslägena på bästa sätt kan problemen lösas. Den inbyggda AF-bländaren, som inte ens alla DSLR-apparater har, är också till stor hjälp!. För att vara rättvis måste det sägas att DSLR-kameror i budget- och mellansegmentet också har svårt att fokusera under sådana förhållanden, och endast de bästa DSLR-kamerorna är klara vinnare i detta avseende.

Det går inte att komma runt frågan om ekonometri och arbete med vitbalans BB . Exponeringsmätning fungerar bra enligt min åsikt. Men för dem som vill ha snabb kontroll finns det ett alternativ för att ställa in bakhjulet som ett exponeringskompensationshjul. BB:s prestanda var också en trevlig överraskning, det är den första kameran i mina händer som ofta känner av att fotograferingen sker i glödlampor och ställer in rätt vitbalans, även om det tar lite tid att göra det.

Slutsats

Den nya Sony a6000 kombinerar kompakthet, hög bildkvalitet, lågt brus och snabb autofokus. Snabb kontinuerlig fotografering med 11 bilder per sekund i kombination med ny hybrid-AF i spårningsläge så att du inte missar en enda bild. Den nedfällbara skärmen gör att du kan ta bilder från alla vinklar, medan den elektroniska sökaren gör att du kan ta bilderna även i soliga berg. Många knappanpassningar och snabba menyalternativ ger dig friheten att optimera din kamera så att du spenderar minimal tid på att ställa in kameran när du fotograferar. Och för dem som ännu inte behärskar kameran finns det två helautomatiska lägen och scenval som hjälper dig att få bästa möjliga resultat beroende på vilken scen du fotograferar.

Sammanfattningsvis har Sony släppt en utmärkt kamera som kan bli en baskamera för både nybörjare och avancerade amatörfotografer. Och med sina omfattande funktioner och rika funktionalitet för professionella användare kan den bli en andra kamera – för själen.

Huvudfunktioner:

Modell

Sony A6000 ILCE-6000

Sensor

CMOS-sensor, 23.5 x15.6mm, 24MP, 6000×4000 pixlar

Lins

Utbytbar, E-linsfäste, A-lins kan användas med LA-EA-fästeadaptrar

Dammavvisande skydd på sensorn

Beläggning för att avleda elektrostatisk laddning på optiska filter och ultraljudsvibrationsmekanism

Sökare

Inbyggd elektronisk XGA OLED-bildskärm, 2,4 miljoner. pixlar.

Visa

Storlek3″ 1230k. punkter, lutar uppåt ca. Upp till 90 grader, nedåt ca. Upp till 45 grader

Fokus

Hybridfas- och kontrastfokuseringssystem. 179 fas-fas AF-punkter

Beröringskontroll på displayen

ingen

Intervall för slutartid

30-1/8000 sekunder, handhållen, 1/160s blixtsynkronisering, elektronisk frontridå

Fotolägen

P, A, S, M, MR, 2 smarta lägen, film, panorama, scen

Exponeringsmätning

Multisegment, centrumviktad, spot. Exponeringskompensation ±;5 EV

Flash

Gör det möjligt att ansluta externa Sony-blixtar via det nya multigränssnittet eller trådlöst

Känslighet

ISO 100-25600, ISO Auto 100-25600, AutoISO justerbart intervall

Bildformat

RAW, RAW+JPG, JPG, JPG Panorama

Minneskort

Memory Stick PRO Duo™, Memory Stick PRO-HG Duo™, Memory Stick XC-HG Duo, SD, SDHC, SDXC minneskort

Blixtlägen

Enstaka, serie, kontinuerlig, självutlösare med fördröjning, bracketing upp till 5 bilder

Kontinuerlig fotografering

11 fps med autofokus

Filmning av video

Full HD med automatisk eller manuell fokus, AVCHD, MP4

Gränssnitt

USB micro B, HDMI mini C, stöder Wi-Fi-anslutning via NFC

Effekt

NP-FM50-H, 7,2 V, 1080 mAh-batteri

Mått

120 mm x 66,9 mm x 45,1 mm kropp

Vikt

344 g utan objektiv, med batteri

Vägledande pris

Pris för kameran med kitobjektiv från 30 000r

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 2
  1. Lars

    Hej! Jag är nyfiken på att veta om den spegellösa kameran Sony a6000 är lätt att använda och ger bra bildkvalitet. Hur är kamerans autofokus prestanda och fungerar den bra i olika ljusförhållanden? Är det en bra kamera att använda för både nybörjare och mer erfarna fotografer? Tack på förhand för din åsikt och rekommendation!

    Svara
  2. Niklas Jonasson

    Hej, jag undrar om någon har provat den spegellösa kameran Sony a6000 och vad ni tyckte om den? Är bildkvaliteten bra och är den enkel att använda? Jag överväger att köpa en och skulle vilja höra era erfarenheter och åsikter. Tack på förhand!

    Svara
Lägg till kommentarer