...

Hur man väljer en luftrenare 2013?

Viljan att förbättra livskvaliteten tvingar oss att ändra våra vanor och att vara mer uppmärksamma på den miljö vi kommer i kontakt med. Vi renar det vatten vi dricker. Vi väljer vår mat med omsorg och undviker livsmedel med tillsatser, färgämnen, aromer osv. d. Vi väljer kläder av naturmaterial. Vi tenderar att renovera våra hus med miljövänliga byggmaterial. Men vi glömmer ofta något som omger oss hela tiden – luften. Och vi kommer i kontakt med den varje ögonblick i våra liv.

Utrustning för klimatkontroll

Luften är klar – och verkar därför ren och säker. Transparens är bedräglig – luften kan innehålla en mängd olika föroreningar, t.ex. dammpartiklar och dammkvalster med dem , djurskallar och djurhår, växtpollen, virus och bakterier, svampsporer och giftiga kemiska molekyler.

Alla dessa ämnen påverkar människans hälsa negativt, orsakar allergier, framkallar infektionssjukdomar, minskar kroppens vitalitet. Närheten till industrianläggningar, värmekraftverk och motorvägar förvärrar situationen. Rök och aska från skogsbränder, en vanlig syn de senaste åren, kan också skada hälsan och till och med orsaka förgiftning.

Det är dock möjligt – och nödvändigt – att förbättra luftkvaliteten i hemmet eller på kontoret och göra den renare! Marknaden erbjuder dessutom ett stort antal olika apparater för att lösa detta problem – luftrenare.

Sätt att filtrera den

Luftföroreningar är av olika slag damm, flyktiga kemikalier, mikroorganismer och därför används olika typer av filter för att rena dem, var och en med sin egen uppgift. tillverkarna brukar utrusta sina modeller med flera filter som kompletterar varandra i fråga om egenskaper, så att samma luftrenare kan bekämpa flera problem samtidigt.

Filtren kan delas in i flera grupper beroende på deras funktion – de håller tillbaka mekaniska partiklar, desinfektionsmedel förstör mikroorganismer eller förhindrar deras utveckling och deodoranter absorberar lukter och gaser eller inaktiverar deras molekyler . Det är inte ovanligt att ett filter kombinerar flera funktioner samtidigt.

Låt oss ta en titt på några av de vanligaste filtren som används i luftrenare.

HEPA-filter.

Detta är ett av de mest populära elementen som används för mekanisk luftrening. Anledningen till detta är dess höga effektivitet, eftersom den filtrerar 99 % av partiklar upp till 0,3 mikrometer, vilket inkluderar de flesta vanliga allergener t.ex. växtpollen, djurskallar, svampsporer etc. .

Trots alla sina egenskaper är HEPA-filtret relativt enkelt – det är vanligtvis tillverkat av ett pappersliknande material. Ju större yta filtret har, desto fler föroreningar kan det fånga upp, så HEPA-filter är vanligtvis tillverkade av korrugerade.

HEPA-filter kan inte regenereras, utan måste bytas ut när de blir förorenade. Beroende på hur det är placerat i sekvensen av element i ett flerstegsrengöringssystem kan livslängden för ett sådant filter variera från några månader till flera år. Eftersom utbyteselement i allmänhet är billiga används de ofta som första filtersteg – med eller utan förfilter.

Många märken är utrustade med HEPA-filter: Air Comfort, Ballu, Boneco, Bork, Dantex, Panasonic, Sharp, Timberk och många fler.

För rengöring mot damm och vissa allergener används vanligen

och elektrostatiska filter

. Principen bygger på den fysiska egenskapen hos laddade partiklar att dras till föremål med motsatt laddning. När luften i apparaten sugs in elektrifieras först partiklarna som den innehåller och fastnar sedan i det särskilda facket för omvänd laddning.

Det finns många renare modeller på marknaden som bygger på sådana filter, eftersom de är billiga, enkla att använda och inte behöver bytas ut: du behöver bara då och då ta bort plattan med damm som fastnat på den och tvätta den i vatten. Det elektrostatiska filtret kan antingen fungera som ett av rengöringsstegen eller arbeta ”ensamt” – utan de andra elementen.

Även om de är mycket effektiva när det gäller att avlägsna mekaniska föroreningar från luften, kan HEPA- och elektrostatiska filter inte skydda mot flyktiga föreningar som lukter och gaser. Du kan använda andra typer av filter för att bekämpa dessa fenomen. är förmodligen de mest utbredda av dessa typer av filter

– träkol

.

Aktivt kol är känt för att vara ett utmärkt sorbent ämne och har tilldelats rollen som deodorant i luftreningssystemet: det absorberar lukter och många typer av kemikalier. Filtren med aktivt kol tenderar att täppas till och förlora sin effektivitet med tiden och bör regelbundet bytas ut mot nya. Vissa företag erbjuder luftrenare med tvättbara filter av aktivt kol: genom att skölja dem förlängs deras livslängd. Kolfilter finns tillgängliga från de flesta större tillverkare av luftrenare.

HEPA-filter har blivit allt populärare under de senaste åren

fotokatalytiska filter

. Deras verkan bygger på vissa fotokatalysatorers förmåga t.ex. titandioxid att oxidera och förstöra kemiska molekyler, lukter, virus, bakterier, svampsporer och ett antal andra skadliga organiska föroreningar.

Effekten förstärks av ultraviolett ljus, så de fotokatalytiska filtren kompletteras ofta med en ultraviolett lampa. Filter av detta slag är också bra, eftersom de kan regenereras: under inverkan av ultraviolett ljus regenererar de sina oxidativa egenskaper. Luftrenare med fotokatalytiska filter. Air Comfort Ballu, Daikin, Panasonic, Timberk, Atmos.

Luftrenare

Andra filter. Andra filter kan användas för luftdesinfektion. Vanliga varianter är därför versioner som baseras på olika växtextrakt t.ex,

katekiner

– De finns ofta på marknaden för luftfilter. . Silverfilter är särskilt effektiva och populära. Ytterligare antibakteriell effekt kan också uppnås genom ozonisering av luften.

Livslängden för den ena eller andra filtertypen beror delvis på ordningen av filter i filtret. Många tillverkare utrustar luftrenare med förfilter för att avlägsna en del av bördan från huvudfilterelementet. De består vanligtvis av filtermattor som fångar upp grova föroreningar dammflingor, djurhår osv. och smutspartiklar t.ex. partiklar av bekämpningsmedel, pollen, skräp osv. . p. , vilket gör att de finare filtren täpps till snabbare.

Många modeller erbjuder ytterligare funktioner. Vissa av dem kan rena luften och befukta den de har särskilda vattentankar . Det finns till och med apparater med doftdispenser.

Jonisering

Negativt laddade joner är kända för att ha en positiv inverkan på människors hälsa. Det är inte utan anledning som människor efter åskväder eller när de sitter i närheten av vattenreservoarer och vattenfall känner sig mer energiska och har en bättre andningseffekt. Men i stadsluft – och särskilt inomhus – är mättnaden av negativa joner extremt låg. Det finns färre negativa joner än positiva joner och de är otillräckliga för att ge positiva effekter på kroppen. Därför utrustar tillverkarna av luftrenare ofta sina modeller med joniseringsenheter – dessa små enheter genererar negativt laddade joner.

Jonerna har inte bara en positiv effekt på kroppen utan deltar också aktivt i luftreningsprocessen. De kan ladda upp dammpartiklar som klumpar ihop sig till större partiklar. Detta gör det lättare för filtren att fånga upp jonerna.

Ionisatorer av olika slag är utrustade med luftrenare från flera tillverkare: AIC, Ballu, Boneco, Bork, Daikin, Dantex, Panasonic, Sharp, Timberk, Atmos.

den mer komplexa och effektiva joniseringsrengöringstekniken använder både positiva och negativa joner samtidigt. Apparaten delar vattenmolekylerna och bildar fria positiva vätejoner och negativa syrejoner.

De interagerar med vattenmolekyler i luften och bildar kluster av joner som omvandlas till hydroxylradikaler OH-. Dessa radikaler omger mikroorganismer och kemiska molekyler och tar väteatomer från deras struktur, vilket dödar bakterier och virus samt inaktiverar lukter.

Denna joniserings- och reningsteknik är anmärkningsvärd eftersom den inaktiverar skadliga mikroorganismer direkt i luften snarare än i apparatens hölje. Dessutom återställer bipolär jonisering balansen mellan jonerna med båda laddningarna i rummet, vilket förhindrar ett överflöd av negativt eller positivt laddade partiklar. Sharp använder en liknande teknik Plasmacluster i sina modeller.

Vatten i stället för filter

Alternativet till en traditionell flerstegs luftrenare är den så kallade lufttvättaren. Filterelementet i dessa apparater är helt enkelt vatten.

Diskbänkens funktionsprincip är enkel: en fläkt drar in luft i skåpet, där den passerar genom en roterande trumma i vattnet. Luftburna föroreningar fuktas och stannar kvar i vattnet, medan den renade luften släpps ut i rummet igen.

En viktig egenskap hos tvättmaskinerna är att de inte bara rengör utan också befuktar luften effektivt. Under driften avdunstar vatten från behållaren och ökar fuktigheten till en behaglig 40-60 % vilket är särskilt viktigt på vintern, när fuktigheten sjunker på grund av uppvärmningen och torr luft orsakar obehag .

En betydande fördel med sänkor jämfört med traditionella luftrenare med filter är att inga filter behöver bytas.

Det förorenade vattnet töms ut, tanken sköljs, rent vatten hälls upp och diskhon är redo att användas igen.

Ett undantag från detta är lufttvättmodeller som har ytterligare rengöringselement, t.ex. silverstavar som desinficerar vatten med antibakteriella antibakteriella egenskaper Electrolux-produkter finns tillgängliga .

diskbänkar kan dock fånga upp partiklar som är större än 10 mikrometer, medan mindre partiklar inte blir fuktade och kan passera genom vattenbarriären och tillbaka in i rummet. Diskbänkar eliminerar inte heller lukter och ångor. är i allmänhet jämförbara med luftrenare med finfilter och olika kemiska absorptionsfilter.

På den Svenska marknaden hittar du luftrenare av märkena Ballu, Electrolux, Timberk, Venta och andra.

Operation

Luftrenare är vanligtvis opretentiösa: de kräver ingen speciell installation eller underhåll, till skillnad från luftkonditioneringar. Skötseln av dem begränsas till att filter byts ut i tid eller rengörs om de är tvättbara . Vissa modeller är även utrustade med lysdioder som signalerar när filtret behöver bytas eller rengöras.

Utbytesfilter finns vanligtvis tillgängliga på samma ställe där du köper luftrenaren. Det är enkelt att byta ut dem och det krävs inga särskilda färdigheter.

Det är inte ovanligt att tillverkarna tillverkar en enda filterenhet som kan bytas ut i ett stycke, så att du inte behöver bry dig om varje enskilt element.

Försumma inte underhållet av filtren. För det första minskar smutsiga filter luftrenarens effektivitet och begränsar enhetens effekt.

För det andra kan smutsen samla skadliga mikroorganismer som lätt kan spridas därifrån till rummet med städningens flöde

Luftrenare placeras vanligtvis på bordet eller på golvet, och det senare är ännu mer rationellt eftersom det tillåter luftburet damm att samlas nära golvet. Det är bättre att välja en öppen plats för en städare så att möblerna inte stör luftintaget och utloppet från apparaten.

De flesta luftrenare kan köras 24 timmar om dygnet många har även ett tyst läge för natten – så att de inte stör människors sömn med sitt ljud .

Enheter som kan befukta eller luftbehandla bör lämnas på under natten eftersom de kräver konstant drift för att hålla luftfuktigheten på en konstant nivå. Förresten kan man öka intensiteten i vattenavdunstningen genom att placera diskbänken eller rengöringsmaskinen närmare värmarna.

Luftrenare är vanligtvis tillräckligt kompakta för att kunna flyttas från ett rum till ett annat, vissa har till och med ett särskilt bärhandtag. Rörlighet är en viktig fördel med dessa apparater jämfört med till exempel split-system med luftreningsfunktion: de senare sitter fast på väggen och du kan inte flytta dem till ett annat rum om du vill.

Myten om ventilation

Ett vanligt antagande är att om rummet är upptaget av en luftrenare behöver det inte luftas. De kan inte kompensera för förlusten av syre i luften – eftersom luftkvaliteten förbättras och den blir renare… Men så är inte fallet. Luftrenare kan skydda mot skadliga ämnen, bakterier och mekanisk förorening. Men de kan inte kompensera för förlusten av syre i luften. Därför är det viktigt med frisk luft från gatan om inte ventilationen i huset löser problemet utan öppna fönster .

Men allt med måtta. Om fönstren i rummet är ständigt öppna kommer luften i rummet knappast att renas: ständigt ankommande massor av utomhusluft kommer att tränga ut redan renad luft från rummet och luftrenaren kommer att arbeta praktiskt taget sysslolöst, vilket slösar bort filtrens resurser.

Situationen är delvis densamma när det gäller befuktning. För att hålla luftfuktigheten på rätt nivå bör inte bara dörrarna utan även fönstren vara stängda. Annars kommer ångan att spridas i hela lägenheten, och en modell med mindre kapacitet skulle inte kunna upprätthålla en behaglig fuktnivå i ett så stort område.

Subtil känsla

Vissa luftrenare är utrustade med sensorer som reagerar på föroreningar i luften och till och med på starka lukter – t.ex. cigarettrök. Med hjälp av denna sensor kan enheten upptäcka en försämrad luftkvalitet och växlar automatiskt till ett mer intensivt rengöringsläge – allt utan mänsklig inblandning.

Sensorns känslighet kan vanligtvis justeras efter egna önskemål – till exempel kan man minska den så att sensorn inte utlöses för ofta, vilket gör att dammsugaren blir mer högljudd särskilt på natten

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 2
  1. Viktor

    Hur väljer jag en luftrenare år 2013? Vilka faktorer bör jag beakta och vilka modeller är mest lämpliga för att uppnå bästa luftkvalitet? Tacksam för tips och rekommendationer!

    Svara
  2. Robert Forsman

    Hur väljer man en luftrenare 2013? Jag skulle vilja veta vilka faktorer och funktioner man bör överväga när man väljer en luftrenare. Finns det några specifika märken eller modeller som är att föredra? Är det några nya teknologier eller innovationer som tillkommit sedan 2013 som kan påverka mitt val? Jag är tacksam för eventuella råd eller rekommendationer!

    Svara
Lägg till kommentarer