...

Nya produkter på elektronik- och fotomarknaden 2023 presenteras i Stockholm

26 april 2023. I söndags avslutades Photo Forum, Mobile & Digital Forum och Hi-Fi & High End Show i Stockholm. Tillsammans har de länge varit en plattform för att introducera den senaste tekniken och de senaste produkterna på den Svenska marknaden och visa upp bästsäljare inom foto- och videoteknik, smarta prylar och förstklassig ljud- och videoutrustning. I år kan du också se bärbara högtalare och avancerade hörlurar från världens ledande tillverkare.

Fujifilm

Nya produkter på elektronik- och fotomarknaden 2023 presenterades i Stockholm

Om man sammanfattar resultaten från förra årets teknikmässor kan man konstatera att det finns flera viktiga trender som har blivit tydliga på den Svenska elektronik- och fotomarknaden. Med extremt låga inkomster har det funnits en positiv trend i konsumenternas stämning sedan mars 2023.

På marknaden för stillbilder är den nuvarande trenden idag den ökande populariteten av 4K, närvaron av denna teknik har en positiv effekt på produktförsäljningen, oavsett om det är videokameror eller actionkameror, drönare eller tv-apparater. Den viktigaste drivkraften i branschen är segmentet systemkameror, som är det enda segmentet som uppvisar en stadig tillväxt och som redan står för 22 % av den Svenska marknadens totala omsättning. För att citera utställarna har en teknisk revolution redan ägt rum på marknaden för mellanformatskameror! 2/3 av alla sålda kameror är systemkameror. Redan 40 % av yrkesverksamma väljer systemkameror i fullstorlek. Mobilitet, ”plug-and-play” eller möjligheten att snabbt överföra bild eller video, bekvämlighet och enkelhet är mer än viktiga skäl.

Denna trend var också tydlig i Photoforum-utställningen. Viktiga systemkameratillverkare tar med sig sina senaste modeller till mässan. Sony höll en presskonferens för att presentera den nya fullformatkameran Sony α9 och supertelezoomobjektivet FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS, som kommer att säljas i Sverige först från och med juni 2023. Båda de nya produkterna har en mängd funktioner som skulle kunna passa in i superlativa adjektiv eller beteckningen ”världens första”. Den innovativa α9 erbjuder höghastighetsupptagningar i serie med upp till 20 fps, 60 beräkningar per sekund för spårning av AF/AE, en minsta slutartid på 1/32000 sek. och mycket mer. Allt är möjligt tack vare Exmor RS™ CMOS-sensorn i 35 mm fullformat, som ger upp till 20 gånger högre bearbetningshastighet än tidigare spegelfria kameror i fullformat från Sony, vilket också ger snabbare dataöverföring till kamerans utsida. Denna unika sensor kompletteras av en nyligen omgjord BIONZ X bildprocessor och preprocessorchip. Dessutom är α9 en mycket kraftfull videokamera, eftersom den spelar in 4K-video 3840x2160p över hela bredden av sin fullformatssensor.

Nytt supertelezoomobjektiv FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS – en utvidgning av flaggskeppsobjektivserien G Master™ och det längsta teleobjektivet av E-typ i Sony-serien. Den har full frame och håller hög upplösningsstandard, samtidigt som den erbjuder otroligt snabb och exakt autofokus, en lätt och portabel design samt en mängd professionella funktioner och personliga anpassningsalternativ. Den komplexa optiska konstruktionen består av 22 linselement i 16 olika grupper, inklusive ett Super ED-glaselement Extra-low Dispersion och två ED-glaselement, som alla arbetar tillsammans för att minimera kromatisk aberration och uppnå exceptionellt hög upplösning.

OLYMPUS visade sin nya professionella systemkamera OM-D E-M1 Mark II, den snabbaste kameran i kategorin med utbytbara objektiv med en otrolig kontinuerlig fotograferingshastighet 18 bilder per sekund med spårande autofokus och upp till 60 bilder per sekund med First Frame Focus och det senaste Hybrid Focus-systemet. När det gäller funktioner finns den nya 20MP-sensorn och den dubbla True Picture VIII-processorn med dubbla 8-kärniga processorer, ny fas/kontrast-autofokus med 121 sensorer av kors-typ. Med kameran kan du välja mellan högupplösningslägena 50mp och 25mp.

I företagets monter presenterades också nya objektiv och blixtar för systemkameror, den ultrasnabba professionella M.ZUIKO Digital ED 25mm 1:1.2 PRO och ett professionellt zoomobjektiv med konstant M-bländare.ZUIKO Digital ED 12-100 1:4.0 IS PRO som för övrigt är mångsidig och täcker ett brännviddsområde som tidigare bara kunde nås med flera objektiv , FL-900R-profoblixten och STF-8-makroringblixten.

FUJIFILMs utställning lockade besökarnas uppmärksamhet med flera zoner, var och en tillägnad ett specifikt produktsegment. Fotograferna fick möjlighet att provköra flaggskeppet av spegellösa kameror. Den första är den nyligen lanserade GFX 50S i mellanformat, med en kompakt kropp och extremt hög bildkvalitet den bästa i företagets historia som uppnås genom en 51,4-megapixelsensor i mellanformat på 43,8 x 32,9 mm FUJIFILM G-format . Den åtföljdes av den exklusiva FUJINON GF-serien av utbytbara objektiv. Den andra är den lätta X-T20, som drivs av en 24,3M X-Trans-sensor CMOS III APS-C-format och X-Processor Pro. Allt detta förbättrade kamerans reaktionsförmåga när det gäller snabbhet i kameran och förmågan att spåra rörliga objekt. Dessutom har den avancerade 4K-videoinspelningsmöjligheter med det populära läget Film Simulation Mode. I premiumkompaktsegmentet finns X100F med APS-C-sensor, snabb processor, högpresterande objektiv och världens första hybrida multisökare med optiska och elektroniska lägen.

SIGMA presenterade flera nya produkter på Photoforum, till exempel de nya Sigma sd Quattro och sd Quattro H. SIGMA sd Quattro är en spegellös kamera, men inte den lättaste eller mest kompakta, och den har inte heller stabilisering eller videofilmning. Den här kameran förlåter inte fotograferna för misstag. Det är därför du behöver en perfekt exponering för att ta bilder. I gengäld får du fantastiska detaljer och färger. Kameran är baserad på Sigmas DSLR-kameror och det egna SA-fästet.Den Svenska premiären av Sigma AF 100-400mm F/5-6, ett stabiliserat teleobjektiv med fullformat, ägde också rum i företagets monter.3 DG OS HSM Samtida. Företaget ser sin huvudsakliga målgrupp som resenärer, djurvänner, särskilt amatörer och yrkesverksamma som fotograferar fåglar i deras naturliga miljö. Objektivets egenskaper omfattar möjligheten att ändra brännvidden antingen genom att vrida på respektive ring eller genom att flytta den glidande delen längs objektivets axel. Ett annat värdefullt föremål är det senaste objektivet Sigma AF 135mm f/1.8 DG HSM Art och AF 500mm F/4.0 DG OS HSM Sport.

Shvabe/Kransnogorskiy Zavod har gjort sina fans mycket glada. Zverev märket Zenit , som tog med sig en nyhet, Zenitar-N 3.5/8, ett ultravidvinkelobjektiv för fullformat med Nikon F-fäste. Det snabba, ljusstarka objektivet med fisheye-effekt är perfekt för fin konstfotografering av landskap. Av de mest sålda objektiven har det legendariska Zenitar 2.8/16 fisheye-objektivet, som utvecklades 1989, varit., och det klassiska Zenit 1.4/85-porträttobjektivet, som kan sudda ut för- och bakgrund och samtidigt skapa en otrolig atmosfär runt motivet.

YI Technology presenterade sin senaste actionkamera på mässan – världens första med möjlighet att filma 4K-video med 60 bilder per sekund. Det nya flaggskeppet YI 4K+ blir den tredje i YI Technologys serie av actionkameror, och de 60 fps som påstås ge mer realistisk och högkvalitativ video. Den har många förbättringar jämfört med sin föregångare: en bithastighet på 120 Mbps för videoinspelning av hög kvalitet, stöd för elektronisk bildstabilisering EIS , live streaming, förbättrat ljud utanför samt hård- och mjukvara för VR-inspelning. YI 4K+ är också den första kameran med den senaste Ambarella H2 SOC-processorn. En annan nyhet i stativet är Gimbal 2, ett professionellt bildstabiliseringssystem som ger dig otroligt skarpa bilder under alla förhållanden och en avancerad uppsättning funktioner som förenklar ditt arbete med videoeffekter. Med sin avancerade ergonomiska design och upp till 3 timmars batteritid låter YI Gimbal 2 dig ta längre och bättre bilder utan större ansträngning.

BenQ presenterade sin serie professionella monitorer för färghantering. Under Photoforum kunde besökarna inte bara bekanta sig med nya PV- och SW-monitorer, som redan är populära bland kända fotografer, utan också delta i en masterclass med den berömda fotografen Oleg Zotov. Nya SW320, 31, visades i montern för första gången i Sverige.5″ 4K UHD är en prisvärd och funktionell bildskärm för bildhantering som garanterar exakta färger och tydliga detaljer tack vare 10-bitars panelen med 99 % AdobeRGB. Den har 100 % SRGB-färgomfång och stöd för HDR-bilder.

Pentar tog med sig en ny Pentax KP-kamera till utställningen, utrustad med en APS-C 24 MP CMOS-sensor och oöverträffad ISO 819 200. Ta högkvalitativa bilder och minimera brus med Prime IV-processorn, ultrahögupplöst Pixel Shift-teknik, 5-Axis Shake Reduction II och en 27-punkts Safox 11 autofokus. En fullformat-DSLR-kamera från Pentax K-1, med en 36,4 megapixelsensor, 300 000 slutarmanövreringar, en ovanligt utdragbar skärm och ett mycket konkurrenskraftigt pris, samt en Pentax 645Z i mellanformat visades också. Alla kameror i vattentät och dammtät hölje.

För att hålla jämna steg med den snabba teknikutvecklingen och ungdomars kärlek till selfies och streaming släppte företaget två VR-kameror för panoramafotografering – Ricoh Theta SC och Ricoh Theta S – i en enkel och en utökad version. När det gäller det förstnämnda spelar kameran in Full HD-video i 360-format med en maximal längd på 5 minuter, överför till en synkroniserad enhet surfplatta eller smartphone live. Ricohs nästa generations Theta S spelar in Full HD 1920×1080, 30 fps utan tidsbegränsning, ger 14Mp sfäriska bilder och kombinerar två snabba objektiv F2.0 , ett par CMOS-sensorer 12 megapixel vardera och exklusiva bindningsalgoritmer.

Photoforum fokuserar traditionellt sett inte bara på att ta bilder utan även på utskrifter. I detta sammanhang vill vi nämna flera tillverkares och distributörers stånd. I Fujifilms monter visades ett brett utbud av fotoskrivare för representanter för salonger för fotoutskrifter, inklusive nya bläckstråleskrivare Frontier DE100, som är kompakt, men kraftfull och snabb. Det kan användas för att skapa lösningar som ett ”självbetjäningssystem” eller ”Minilab”, så att de anställda kan skriva ut från bakom disken, eller skapa en ”fotoutställning för evenemang”.

Premiär i Mitsubishi Electrics monter. Den kompakta smarta skrivaren D90EV för evenemangsfotografering har introducerats för den Svenska allmänheten för första gången och är den idealiska lösningen för professionella evenemangsfotografer, som kan automatisera hela fotoredigeringsprocessen och utskriftsprocessen med enkla justeringar till exempel utskrift av selfies av evenemangsgäster i alla format . Lätt att transportera och installera och, bäst av allt, upp till 450 utskrifter i timmen.

En annan innovation för evenemangsfotografer kom från en annan japansk tillverkare, DNP Photo Imaging. DS820 färg-sublimationsskrivaren gör det möjligt för evenemangsfotografer att skriva ut storformatutskrifter med upp till fyra olika efterbehandlingsalternativ, samt panoramautskrifter, enligt företaget. Dessutom är den dammtät med inbyggd säkerhet , 45 % snabbare och mer produktiv än sin föregångare. Tillverkaren visade också den nya RX1 HS med en 20 % högre utskriftshastighet. Den är positionerad som en kostnadseffektiv, kompakt och lättanvänd lösning för fotobås och för professionella fotograferingsexperter, och möjliggör upp till 700 4×6-tumsutskrifter i en enda körning. Den tredje nya produkten i montern var den trådlösa skrivarservern WPS-Pro, en enhet som möjliggör snabba utskrifter genom att överföra tagna bilder via wi-fi till en DNP-skrivare.

Besökarna kunde se kvaliteten på förtrycket och skriva ut bilder direkt i Kodak Alaris-montern. Foto Kodak Picture Kiosk G4XL med ny programvara gör det möjligt att skriva ut foton från alla medier, och sublimeringstekniken gör det möjligt att använda kiosken i vilket rum som helst utan att det krävs specialkunskaper hos personalen. Kodak 305 använder samma teknik och med sin lilla storlek och utmärkta utskriftskvalitet är den lämplig för evenemang eller lokaler där utrymmet är begränsat. Och för större dubbelsidiga utskrifter, t.ex. fotoböcker och vykort, finns skrivaren D4000, som också visas upp.

Premiär för 2023 års säsong från distributören GMP-Russcom – Digital Sleeking® dekorativ lamineringsteknik för digitaltryck. GMP Exceltopic-380 och GMP Exceltopic-380 Sleek A3 laminatorer från rulle till rulle kunde ses i aktion i montern. Anordningarna är utrustade med rätning, automatisk avrivning, mekanisering av arkmatning, GMP Exceltopic-380 Sleek kan utföra selektiv laminering, foliering och folietryck.

LRT-distributören demonstrerade den revolutionerande VersaUV LEF-plottern, som skriver ut direkt på en mängd olika material och 3D-objekt. Den maskin som fanns i företagets monter, LEF-20, har ett utökat utskriftsområde som gör det möjligt att skriva ut på media med en bredd på upp till 508 mm, en längd på 330 mm och en höjd på 100 mm. Dessutom är plottern utrustad med ett kraftfullare LED UV-härdningssystem och tredje generationens ECO-UV-bläck. Företaget tog också med sig en innovation från Epson till utställningen, Epson SureColor SC-F färg-sublimationsutskriftsenhet som gör det möjligt att skriva ut direkt på vilket tyg som helst för vilken upplaga som helst.

För att återgå till statistiken: marknaden för hemelektronik fortsätter att minska långsamt i hela världen. Nya drivkrafter för tillväxt är smarta hemlösningar och uppkopplade enheter. På Mobile & Digital Forum 2023 visade utställarna upp smarta prylar, uppkopplade och bärbara enheter samt ett brett utbud av tillbehör.

Netgear lanserar ORBI, ett trådlöst nätverkskit för kontoret och hemmet. Två enheter ingår: en grundläggande Wi-Fi-modul router och en ”satellit”. Den egenutvecklade trebands wi-fi-tekniken Tri-Band WiFi ger en dedikerad kanal för kommunikation mellan ”satelliterna”, två fria kanaler är reserverade för andra nätverksenheter i rummen och intilliggande områden. Varje enhet hade höghastighets-Gigabit LAN-portar för anslutning av trådbundna enheter, inklusive övervakningskameror, och en USB-port för anslutning av utskriftsapparater och externa hårddiskar.

Uppkopplade enheter, som används för installation av smarta hemlösningar, visade tillverkaren Amaryllo. Deras hemövervakningskameror, som ger en 240ºC till 360ºC vy, styrs från en smartphone eller surfplatta och är kompatibla med iOS och Android. Kameran har en inbyggd mikrofon och högtalare som gör det möjligt att föra en dialog i två riktningar. Rörelse- och ljudsensorer samt infraröd belysning hjälper den att upptäcka inkräktare dag som natt. Kamerorna agerar genom att omedelbart reagera och svänga till en bullerkälla och överföra en videosignal eller ett meddelande till kontrollskärmen.

2023 var lanseringsåret för VR-produkter globalt, med en intäkt på över 2,7 miljarder dollar. Bland branschens potentiella tillväxtpunkter pekar experterna på AR/VR inom filmindustrin, VR-biografer och 360-sportutsändningar. VR-segmentet börjar också spela en viktig roll inom hemelektronik. Homido följer trenden och har presenterat två intressanta nya produkter på detta område på mässan – Homido V2 och Homido GRAB virtual reality-glasögon. Den förstnämnda har en bekväm och ergonomisk hjälmdesign. Prylkroppen kan nu passa alla moderna smarttelefoner, även iPhone 7 plus, och ytan för ansiktskontakt är mycket mjuk och bekväm. Glasögonen behöver inte tas av för åtgärder i appen – de har en inbyggd magnetometer en aktivitetsknapp i appen och synvinkeln har ökat till 105 grader för varje öga. Homido GRAB är attraktiva inte bara på grund av sitt pris priset på den Svenska marknaden är 2 490 krona , utan också på grund av sina egenskaper. Kompatibel med alla Android eller iOS, 6 färgalternativ, fungerar flitigt med tusentals appar, 360°-videoomgivning som gör att du känner dig delaktig i vad som händer på skärmen, vilket innebär att du kan uppleva en otrolig filmupplevelse. Enheten är klassificerad och certifierad av Google.

En annan VR-pryl presenterades i Remax monter. Ny Remax be RT-V03 virtual reality-hjälm med inbyggd skärm och kraftfull 8-kärnig processor. Du behöver ingen smartphone för att visa upp din bild nu, hjälmen i sig innehåller allt du behöver för VR. 16 Gb internminne, 2 Gb RAM – hjälmen har alla funktioner i en dyr smartphone, dessutom har den redan ett inbyggt innehåll – animation, naturvideor, landskapsklipp, spel, det finns en plats för usb eller microSD. Dessutom väntade ett brett utbud av tillbehör, inklusive hörlurar, Bluetooth-högtalare, laddare etc., på besökarna i företagets monter.

En annan Perfeo-tillverkare presenterade också ett stort utbud av tillbehör för allmänheten: nya serier av hörlurar, radioapparater, MP3-spelare, set-topboxar för mottagning av digital-TV DVB-T2, LED-lampor, batterier och lampor med discoeffekter. Bland de många PC-tillbehören utmärkte sig Game Design-sortimentet av möss och nya modeller av datorhögtalare. Till och med den 15 maj får besökare som beställer via perfeos webbplats en rabatt på 15 %. För att få rabatten anger du koden ”Photoforum” i anmärkningen till din beställning.

Du kan också köpa tillbehör i Rockphones monter. Här – stryksäkra sladdar, extra kontakter på laddare, hörlurar för sport och utomhusaktiviteter, power banks för varje smak och design. Det fanns en nyhet kapsel hörlurar, som snart kommer att dyka upp i skyltfönster på nätet.

Ett extra intensivt program med mästarklasser av kända fotografer, bloggare, videografer och kameramän hölls på Photoforum och Mobile & Digital Forum. Lyssnarna vägrade låta några av talarna lämna scenen och ställde frågor personligen. Vi insåg i den fullsatta hallen hur viktig utbildningsdelen är för mässbesökarna.

Utanför utställningsprogrammet innehöll Hi-Fi & High End Show tysta DJ-set, en konsert och en masterclass om thermo-vox samt en jazzorkester. En extravagans av färg, färger och musik tog slut och lämnade efter sig gigabyte av glädjespridande foton och klipp. Vi kan lugnt säga att vi har förberett allt för den kommande värmen och sommaren. Dela foton på sociala medier, sprid festligheterna.

Teamet på Photoforum, Mobile & Digital Forum och Hi-Fi & High End Show är alltid glada att höra från dig på webbplatsen och på sociala nätverk. /data/away/5a9fc8b95a58bef05ef6b83874d774d2/

Photoforum, mobilt och digitalt forum facebook.com/pmd.forum

Hi-Fi & High End Show facebook.com/hifishow

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 2
  1. Elin Persson

    Vilka specifika elektronik- och fotoprodukter kan vi förvänta oss i Stockholm år 2023?

    Svara
    1. Daniel

      År 2023 kan vi förvänta oss att se en rad specifika elektronik- och fotoprodukter i Stockholm. Vi kan förvänta oss avancerade smarta telefoner och surfplattor med förbättrade kameramöjligheter. Inom fotografi kan vi förvänta oss avancerade digitalkameror med hög upplösning och snabbare bildbehandling. VR-teknik förväntas också bli mer utbredd, med nya och mer imponerande virtuella verklighetsupplevelser. Drones och actionkameror med förbättrad bildstabilisering och högre upplösning kommer också att finnas tillgängliga. Dessutom kan vi förvänta oss en utveckling inom wearables, som smarta klockor och trådlösa hörlurar med förbättrad ljudkvalitet och nya användarvänliga funktioner.

      Svara
Lägg till kommentarer