...

Test av kompaktkameran Nikon Coolpix S9100

Nikons flaggskepp Coolpix S9100-serien är en ganska funktionell och snygg kamera. Den kompakta storleken gör den lätt att bära med sig hela tiden. Det nya 18x zoomobjektivet gör det enkelt att fånga nästan alla scener, medan de lättanvända kontrollerna gör att du snabbt kan reagera på förändrade fotograferingsförhållanden.

Kompaktkamera Nikon Coolpix S9100

Funktionalitet

Nikon S9100 har en bakåtbelyst CMOS-sensor BSI-CMOS . Jämfört med tidigare generationer ger den lägre digitalt brus. Den tre tums LCD-skärmen rymmer 912k. Det är en kompakt snapshot, så precis som en professionell DSLR är den realistisk i sin fokusering och detaljerad i sina bilder. För att motverka oskärpa använder kameran Hibryd VR, en kombination av sensorförskjutning och elektronisk vibrationsreducering.

Med valfrihetslägena får fotograferna fler alternativ. I nattlandskap och nattporträttlägen kan du använda menyn för att ställa in om du vill fotografera handhållet eller på stativ jag antar att det också indirekt aktiverar/avaktiverar stabiliseringssystemet . Bakgrundsbelysningsläget har HDR-funktion: den kombinerar automatiskt bilder tagna med olika exponeringar till en enda bild.

Enheten erbjuder det mest omfattande urvalet när du fotograferar i burst-läge. För det första kan du fotografera i full upplösning vid höga och låga hastigheter. Cacheläge för förhandsinspelning är användbart för flyktiga händelser: några bilder spelas in innan du trycker på slutarknappen. Höghastighetsfotografering även om den har låg upplösning fångar mycket snabba rörelser eller processer. Det finns också en bra gammal proprietär BSS-funktion som automatiskt väljer den skarpaste bilden i sekvensen. För att utforska faser av snabbt rörliga motiv när det inte krävs så många detaljer erbjuder Nikon-kameror och den här modellen är inget undantag flerbildsläge: en bild på fem megapixel innehåller 16 små bilder som tas i serie.

Inget separat läge för videoinspelning, men en knapp för att börja filma direkt. Kameran spelar in video i ett stort antal format. Maximal kvalitet uppnås vid Full HD-upplösning 1920×1080 pixlar och 30 bilder per sekund. HS-läge kan spela in långsam rörelse 120 och 60 fps och snabb rörelse 15 fps video.

När du fotograferar en dynamisk scen är funktionen Autoselect ISO mycket användbar: som standard används automatiskt värden inom intervallet 160-800 enheter. Annars är funktionen för begränsning av räckvidden 160-400 mycket användbar.

Smart Portrait Mode erbjuder förutom den numera standardiserade ansiktsavkänningen även en smilavläsning och blinkningsvarning. Noterbart är också den panoramiska fotograferingen. Ta en serie överlappande stillbilder, horisontellt eller vertikalt. Enheten skapar en separat mapp för varje serie, vilket är mycket praktiskt.

Kompaktkamera Nikon Coolpix S9100

Testbilder

När jag tittade på bilder som togs utomhus i bra ljus var jag nöjd med de naturliga, livfulla färgerna och den väl inramade exponeringen. När jag fotograferade i svagt ljus märkte jag dock att automatiseringen var överdrivet ivrig att ta fram detaljer ur skuggorna, vilket gjorde att bilden verkade ljusare än originalet. Det finns dock inget som hindrar dig från att göra den nödvändiga exponeringskompensationen.

När du fotograferar porträtt i naturligt ljus från ett fönster med hjälp av lämpligt scenprogram jonglerade kameraautomatiken djärvt med slutartid och ljuskänslighet. Den låter dig inte ställa in en kortare slutartid än 1/30 sek. och ökar ISO-värdet till maximalt 640 ISO. Bildkvaliteten och detaljrikedomen vid denna inställning kan anses vara ganska acceptabel. När det gäller porträtt med bakgrundsbelysning förvirrade den ljusa bakgrunden inte automatiseringen, och den återgav ansiktet och silhuetten mycket bra, även om den offrade ljuspunkterna i bakgrunden. Jag blev också positivt överraskad av resultaten för porträtt tagna med blixt. Det här läget var lite besvärligt i Nikons tidigare generation av kompakter, men i det här fallet är exponeringen, färgerna och detaljerna svåra att kritisera.

Jag testade stabiliseringssystemets effektivitet vid objektivets maximala bländare, där det är mest användbart. Så upp till slutartider som är så snabba som 3,5 stopp 1/40 sek. blir de flesta bilderna skarpa. Om du försöker kan du få ungefär hälften av bilderna klara vid 1/20 s, och resten är bara lite suddiga. När det gäller bilddetaljering i allmänhet kan kamerabesittare med stora sensorer tycka att den är otillräcklig, särskilt i områden utan kontrast. Men du kan inte begära samma sak av en kamera med en 1/2,3-tums sensor och ett objektiv med så hög förstoring. Förresten håller den bra på motljuset och bibehåller kontrasten över större delen av bildområdet.

Det märktes att bildkvaliteten lider av digitalt brus i mycket svagt ljus, vid ISO 400 och högre. Och det är inte bara slutartiden. Men i situationer som t.ex. grunda skuggor finns det knappt något brus vid 800 eller till och med 1600 ISO. Men det extrema värdet 3200 ISO bör endast användas som en sista utväg. Om du inte vill överdriva förväntningarna på den här kameran för sin klass är den lämplig för resefotografering.

Test av bilder

Genom att klicka på bilden förstoras den till en större storlek. Du kan komma ur helskärmsläge genom att klicka utanför fotofältet

Foto 1

Foto 2
Foto 3

Bild 4

Fotograferad från samma punkt med olika brännvidder för att illustrera zoomområdet.

Trädet

Träd

Hög kvalitet på linsen. När du fotograferar mot solen kan kameran stå emot det omgivande ljuset och kontrasten i bilden bibehålls 25 mm, f/3,5, 1/1000 sek., ISO 160 .

Porträtt

För porträtt mot en ljus bakgrund är ansiktet och silhuetten fint exponerade 91mm, f/4.9, 1/160s, ISO 160 .

Foto 7

Äkta färgåtergivning med mättade färger och korrekt exponeringsmätning på en ljus solig dag 25 mm, f/7, 1/500s, ISO 160 .

Blommor

Telecro-läge. Trots den relativt långsamma slutartiden är bilden tillräckligt skarp. Nästan ingen överexponering i högkontrastbelysning 292mm, f/5.3, 1/200s, ISO 160 .

Ankan

Vattenbilder är alltid en utmaning för exponeringsmätningssystemet, men i det här fallet hanterade kameran den knepiga scenen bra 450 mm, f/5,9, 1/320s, ISO 160 .

Zubr

Vid längsta möjliga brännvidd är bildkvaliteten bättre när du fotograferar på ett stativ, men även när du fotograferar för hand är bildkvaliteten hög 450 mm, f/5,9, 1/160s, ISO 160 .

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 1
  1. Erik Lindgren

    Hej! Jag undrar om någon har använt Nikon Coolpix S9100? Jag är intresserad av att köpa en kompaktkamera, och jag undrar om den här modellen är bra. Kan någon dela sina erfarenheter och rekommendationer? Tack på förhand!

    Svara
Lägg till kommentarer