...

Roskatchestvo har presenterat sin ranking för 2023 års antivirusprogram

Roskatchestvo har tillsammans med ICRT International Consumer Research and Testing sammanfattat resultaten av ännu en antivirusundersökning för Mac- och Windows-operativsystemen. Experter bedömde antivirusens förmåga att motstå skadlig kod, kontrollerade om de är lätta att använda, hur mycket resurser som behövs för att använda dem och identifierade de fem bästa antivirusprogrammen för båda operativsystemen.

image_21

Roskachevo genomför varje år forskning om antivirus i samarbete med liknande internationella övervakningsorganisationer. Jämförande tester utförs i Europas ledande laboratorier, vars objektivitet och opartiskhet har bevisats i många studier. Resultaten av denna studie har publicerats i mer än 50 länder över hela världen. Dessa laboratorier har det högsta ryktet i det globala IT-samhället, inklusive världens ledande tillverkare som testar sina antivirusprogram. Namnen på de laboratorier som deltagit i testerna avslöjas inte för att undvika eventuella påtryckningar från tillverkarna och för att undvika att resultaten påverkas.

Den aktuella antivirusundersökningen genomfördes under 2023. Experter från internationella laboratorier samlade in de senaste versionerna av skadlig kod från 40 webbplatser runt om i världen som var online vid tidpunkten för testerna och utförde antivirusprov på dem.

Experterna valde ut 35 program från 19 tillverkare både gratis- och betalversioner ingick i studien : 10 av dessa var för macOS-operativsystemet, 25 var för Windows. Alla antivirus testades mot 365 kvalitets- och säkerhetsindikatorer i tre kategorier: effektivitet mot skadlig kod 65 % av den totala poängen , användbarhet 25 % av den totala poängen och resursförbrukning 10 % av den totala poängen .

Varje produkt har testats i våra laboratorier för sin förmåga att bekämpa olika typer av virus, maskar och trojaner Trojan-Banker, Trojan-PSW, Trojan-Ransom, Trojan-Spy, Trojan-Downloader . ”Varje år finns det mer än 90 miljoner olika skadliga program som sprids via flera olika kanaler, oftast via e-posttjänster. Ofta innehåller t.ex. olika typer av inkommande e-postmeddelanden från okända mottagare virusbilagor. De vanligaste typerna av virus är trojaner, kryptojackers och spionprogram. En virusinfektion kan leda till förlust av personliga uppgifter och betalningsuppgifter, vilket kan leda till utpressning och fullständig förlust av datorn eller till och med av det lokala nätverket”, säger Ilya Loevsky, biträdande chef för Roskatchestvo.

image_23

Antivirussystemen testades för sin förmåga att motstå skadlig kod genom att skanna systemet i både realtids- och on-demand-lägen – genom att skanna. Realtidstester är nödvändiga för att bedöma om ett antivirusprogram kan förhindra webbburna infektioner. I testprogrammet ingick att öppna länkar till skadliga webbplatser, inklusive nätfiskewebbplatser läget för säker surfning är inaktiverat , att koppla in och köra ett flashminne som innehåller skadlig kod 180 appar för Windows, 120 för macOS och försök att installera utpressningstrojaner 771 appar . En nyhet i årets undersökning var testet av en skräddarsydd lösning, eftersom vissa antivirusprogram flyttar ansvaret för att öppna länkar eller köra okända program till användaren.

Syftet med testet på begäran var att uppskatta hur många skadliga program av 10 000 för Windows, 100 för Android och 5 för macOS som skulle upptäckas av antiviruset, både offline och online och vid körning öppning av filer . Dessutom undersöktes de digitala produkterna med avseende på falska positiva resultat och deras förmåga att blockera nätfiskewebbplatser 200 träffar . Mer information om testprogrammet finns här. Fyra tester genomfördes under ett år, vilket innebär att det totala antalet testade malwareprover uppgår till 40 000 för Windows, 400 för Android och 20 för macOS.

Dessutom undersökte experterna antivirusprogrammens användbarhet, dvs. hur lätt det skulle vara för en vanlig användare att förstå inställningarna och gränssnittet. Experter från internationella laboratorier undersökte därför fyra huvudgrupper av indikatorer: hjälpsektionen, gränssnittet och navigeringen, bekvämligheten och anpassningen av inställningarna samt installationen och borttagningen av antivirusprogrammet.

Ett test av resursförbrukning ingick också i antivirusprogrammet. Experterna har utvärderat hur snabbt datorn fungerar sätta på och stänga av enheten, öppna webbplatser, kopiera och ladda ner filer, arkivera och avarkivera, installera och starta program , hur mycket RAM-minne som behövs och hur mycket utrymme antivirusprogrammet tar på hårddisken.

Globala branschledare erkänner att studien utförs enligt alla standarder och att den oberoende beräknar de virus som drabbat deras system. Antivirusprogrammen ”lär” sig till exempel av virus som de missade första gången och kan identifiera dem en andra gång: de analyseras av antivirusprogrammet och sparas automatiskt i antivirusmolnet.

För att säkerställa att experimentet var rent genomförde experterna den här gången ett extra test: all skadlig kod som inte fångades under testets fyra faser kördes på nytt efter alla tester. Testet genomfördes för att se om antivirusprogrammen hade lärt sig att känna igen relativt gammal skadlig kod och om det fanns virus som var starkare än antivirusprogrammen bland dem som fångades i det öppna nätet.

Det bör noteras att forskningen redan pågår och kommer att publiceras 2023 – och det är säkert att de företag som inte presterade bra i år kommer att få en chans att förbättra sig.

image_24

Resultat av studien

Windows

Enligt testresultaten var de bästa antivirusprogrammen för Windows-programvara följande

1 plats: Bitdefender Internet Security i testerna var det bäst på att skydda datorn från skadliga program .

2:a plats: ESET Internet Security skyddar datorn väl, en av de mest användarvänliga .

3:e plats: Bitdefender Antivirus Free Edition gratisversionen av programmet som kom på första plats . Den skyddar datorn nästan lika bra, men med färre funktioner .

4:e plats: Norton Security Deluxe skyddar din dator väl, tar få resurser i anspråk och är ganska lätt att använda .

5:e plats: Avast Free Antivirus mindre bekvämt än de fyra föregående, men skyddar datorn väl och förbrukar få resurser .

Positionerna 6-10 fördelades mellan Trend Micro Internet Security, Avast Internet Security, F-Secure SAFE, AVG Antivirus Free och AVG Internet Security.

Standardprogramvaran för Windows har förbättrat sin prestanda jämfört med förra årets testresultat och visade sig vara beundransvärd i testet av skydd mot hot från Internet och stoppade alla utpressningsvirus.

macOS

1:a plats: ESET Cyber Security Pro ett av de bästa programmen när det gäller skydd mot skadlig kod och användarvänlighet .

Andra plats: Kaspersky Internet Security bästa skyddet för användarvänligt men förbrukar mycket resurser .

3:e plats: Bitdefender Antivirus for Mac skyddar din dator väl, lätt att använda .

G Data Antivirus for Mac och Norton Security Deluxe är de fem bästa företagen.

Det inbyggda antivirusskyddet för macOS hamnade återigen på sista plats i rankingen, precis som förra året. Det totala betyget sjönk dock eftersom det presterade sämre den här gången och misslyckades med att stoppa nästan alla virus.

Kriminologer från Group-IB ett av de ledande internationella företagen för förebyggande och utredning av cyberbrottslighet och högteknologiska bedrägerier visar att många av de bankanställdas infekterade maskiner hade

De mest populära antivirusprogrammen installerades, men de räddade inte infektionen, vilket ledde till att angriparna kunde få kontroll över bankens nätverk och stjäla pengar från det. ”En rysk banks systemadministratör kunde komma åt bankens servrar från sin hemdator. Detta var den ingångspunkt genom vilken hackarna infiltrerade bankens system och vandrade fritt där inne i nästan tre veckor för att komma på hur de skulle stjäla pengarna. Banken hade ett antivirusprogram och det ”skrek” nästan dagligen och registrerade angripare som skannade portar till servrar och arbetsstationer och använde olika hackningsverktyg. Ingen uppmärksammade ”larmet” förrän tiotals miljoner stals från banken”, säger Group-IB:s presstjänst.

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 1
  1. Clara Persson

    Vad är de viktigaste antivirusprogrammen enligt Roskatchestvos ranking för 2023? Kan du ge några rekommendationer för optimal datorsäkerhet?

    Svara
Lägg till kommentarer