...

Sammanfattning av PHOTOFORUM 2023

PHOTOFORUM 2023, det viktigaste Svenska evenemanget för fotografi och videografi som traditionellt samlar världens ledare inom produktion av fotoutrustning, professionell utrustning och tillbehör, avslutades den 24 april i Crocus Expo. Överraskningar och nyheter från producenterna, testzoner med professionella modeller, traditionella rabatter från utställarna och naturligtvis ett omfattande program med mästarklasser från ledande ambassadörer, fotografer och bloggare kommer att möta besökarna.

image_2

Under det mångsidiga programmet med mästarklasser delade de främsta experterna inom foto- och videobranschen, kända bloggare, vinnare av Svenska och utländska priser och ambassadörer för internationella varumärken med sig av sina hemligheter: Igor Sacharov, Oleg Zotov, Daria Bulavina, Slava Grebenkin, Elena Liseikina, Viktor Vodolazky, Svetlana Vodolazkaya, Denis Clero, Rustam Shagimordinov, Artem Vindrievsky, Dmitry Kupratsevich, Sergey Semenov, Roman Lyubimsky, Andrey Zhukov, Ivan Pomerin, Valery Romanov, Arthur Pogosyan, Olga Gladkova, Oleg Kugaev, Kirill Uutnov, Kirill Umrikhin, Irina Kalmykova, Anna Rostovtseva, Misha Moon, Vladimir Medvedev, Dmitry Kulikov, Sergey Martyakhin, Igor Bulgak, Grigory Khalyapin och Alice Andresen, Sergey Gorshkov, Konstantin Voronov, Viktor Lyagushkin, Olga Lartseva, Nina Bogatyryova, Jean Gasparyan, Anton Unitsyn, Mark Podrabinek, Anna Przyszynny, Robert Maximov, Alexander Astrov, Ksenia Gritsay, Anastasia Maksimova, Maxim Marmur, Yuri Ilyukhin, Alexei Kompanets m.fl.

5k1a0901

5k1a1004

Producenterna, å andra sidan, var nöjda med nya produkter. Till exempel presenterades flaggskeppet Alpha 1, en fullformatkamera som kan ta stillbilder och filmer med en upplösning och hastighet som aldrig tidigare skådats i digitalkamerans värld, i Sonys monter för första gången i Sverige. Förutom att presentera den nya serien kunde besökarna testa den nya Alpha-serien: 7S III, 7 III, 7C, 9 II, 7R IV, de bästa G Master-objektiven, FX3- och FX6-kameror för professionell videofilmning och ett stort utbud av vloggutrustning.

Schwabe/Zenith presenterade inte bara sitt traditionella sortiment av objektiv, utan även fyra nya produkter: ett kompakt snabbt objektiv för spegellösa fullformatskameror Zenitar 2/35, makroobjektiv med elektroniskt kontrollerad bländare för DSLR-kameror med fullformat Zenitar 2/35.8/60 Makro, Zenitar Selena 1.9/58 för klassiska DSLR-kameror med fullformat med kontrollerad bokeh och ett kompakt, snabbt objektiv för spegelfria fullformatskameror i den nya Zenitar 1-designen med mjuk bokeh.5/50.

5k1a1146

5k1a1183

I Photosales gemensamma monter fanns butikens utbud av utrustning och tillbehör, samt Nikon, Panasonic och Canon-partnermontrar. Nikon har inrättat ett utrymme för konsultation och testning av sina D6-, Z7II- och Z6II-kameror samt objektiv från NIKKOR- och S-LINE-serierna. På lördagen höll Nikons vän Natalya Petrova ett ”Just Faces”-projekt i montern och tog porträtt av besökare.

Representanter från Panasonic berättade om nya kamera- och videokameramodeller och kompatibla objektiv, inklusive de spegellösa fullformatkamerorna LUMIX S5 och S1H Netflix-godkända , den modulära filmkameran LUMIX BGH1 Netflix-godkänd och videokamerorna X2000 och X1500.

5k1a0993

5k1a1200

Canon, å andra sidan, ställde ut hela sitt EOS R-sortiment av kameror och RF-objektiv. Förutom populära kameror och objektiv kunde besökarna också titta på den nya Speedlite EL-1, en blixtpistol som är utformad för att fungera även i svåra väderförhållanden, samt experimentella kameror: PowerShot ZOOM superzoom-fickkameran och en liten actionkamera med en Ivy Rec.

Ett annat blickfång i Pentax/Ricoh/Pelis monter var flaggskeppet Pentax K-3 III SLR med en ny sensor på 25,7 megapixel. Förutom flaggskeppet innehöll montern andra Pentax DSLR-kameror och kikare, Ricoh-kompaktkameror och förstklassig skyddsutrustning från Pelican.

5k1a1008

image_3

AVRAS-distributörens monter innehöll traditionellt en mängd utrustning och fotografisk optik från olika märken. Fans av Manfrotto märket kunde se den nya serien av videostativ FAST med ett enda lås som låser tre delar av benet för snabb och enkel installation; elektroniska stabilisatorer – en ny kategori i varumärkesportföljen; populära stativ och urbana lösningar för att bära utrustning. Gitzo visade upp sitt nya GH4383-kulhuvud, som tillkännagavs i mars i år; huvuden och stativ samt professionella ryggsäckar och väskor. Friluftsfotograferna fick bekanta sig med de nya Lowepro-ryggsäckarna.

Distributören introducerade också Rycote-tillbehör för professionell inspelning, Syrp-motoriserade huvuden och lösningar för filmning, time-lapse och hyperlapse, det senaste Saramonic Blink 500 Pro-radiosystemet samt märkets populära mixers, radioapparater, hörlurar och mikrofoner. JOBY:s berömda ledstativ kompletterades med kompletta lösningar för videobloggare, medan Zhiyun gärna presenterade stabilisatorer, inklusive Crane 2S för tyngre kameror och Crane 3S för extra tunga kameror. Profoto, som stod för den tekniska sidan av utställningen och workshoparna, visade en rad av sina blixtar och ljusformningsverktyg.

Distributören presenterade också nya Tokina SZX-serien SLR- och atx-m-objektiv för spegellösa kameror samt Hasselblads CFV II 50C digitala backscatter som gör det möjligt att förvandla en klassisk filmkamera i V-serien till en modern digital kamera.

5k1a1334

5k1a0908

verk av Sean Bagshaw, en Ashland-baserad landskapsfotograf, och mästaren i flygfotografering Alexander Joos och hans fru Vera Joos presenterades i Lomond-montern. I montern presenterades också för första gången ett förnyat matt papper för bläckstråleskrivare, med en beläggning som ger rikare och djupare färger i de tryckta bilderna, särskilt användbart för bläckstråleskrivare av svartvita foton.

I GODOX-montern kunde besökarna testa sin utrustning i ett särskilt monterområde: en blixt Godox Ad100pro; LED-lampor: fokus Godox SZ200Bi, studio Godox SZ150R RGB, Godox ML60, Godox TL60 RGB DMX och videoljus Godox Light CL10. Godox presenterade också looping-mikrofoner, en serie studioblixtar Falcon Eyes Sprinter LED och GreenBean LED-belysare.

Marco PRO tillhandahöll Phase One XF-kameran med exakt och snabb autofokus och en slutartid från 1/4000 sekund till 60 minuter, Phase One IQ4-150 digital bakgrundsbild och elinchroom-belysningsutrustning.

5k1a1158

5k1a1307

Företaget LIGHT STYLE presenterade för fotoforums besökare Carl Zeiss-objektiv, Benro-filter, som garanterar hög bildkvalitet och skydd mot skador, Shimoda-ryggsäckar, Tenba-väskor, foto- och videokameror och Benro-filter. Och Lenspen-specialister berättade hur du tar hand om din kamera och hur du rengör objektivet eller sensorn.

FST presenterade ett stort utbud av LED-paneler för foto och video, små LED-lampor för kameran, LED-lampor och ringar, ett professionellt sortiment av RGB-paneler samt pulserande ljus för kännare av klassiska. Och den Svenska tillverkaren av ficklampor Starlight inrättade en demonstrativ monter, där det inte bara var möjligt att få råd om tekniken, utan också att se de kända fotografernas verk som använder ficklampan och testa dem i fotoområdet.

NPO Perspektiva presenterade i demozonen AngelBird-utrustning för snabbt arbete med stora informationsmängder, den nya generationen ANTON BAUER-batterier och laddare samt bärbar utrustning från Blackmagic Design.

Natix Photo visade live Slidekamera TITAN samt Udengotillbehör och Akurat LED-paneler; XP-Pen presenterade STAR-, Deco- och DECO PRO-serien av grafiska tabletter; och MEMORIS presenterade sin tjänst för förstärkt verklighet som ger bilder liv.

Trots stängda gränser kunde även företrädare för kinesiska tillverkare av tillbehör delta i utställningen: Cameronsino, Changzhou Ballast, Lighting Electric, Cambofoto, Photographic Equipment.

5k1a1254

image_4

Det fanns också mycket att se för videograferna. Förutom utrustning från de största märkena på marknaden för video och vloggning presenterade PHOTOFORUM – ett särskilt evenemang inom PHOTOFORUM – filmutrustning från RED med radiostyrda bilar, föreläsningar från företagets representanter och hela tillverkarens kamerasortiment. SIRUI, å andra sidan, ger budgetmedvetna videoentusiaster ett nytt sortiment av anamorfisk optik till ett oöverträffat pris – och naturligtvis ett stort utbud av stativ. Den japanska tillverkaren och utvecklaren DG Solutions presenterar ett sortiment av tygband för film- och scenindustrin och slagtåliga plastväskor för transport av utrustning.

Välkända bloggare, videografer och representanter för videoskolor – Oleg Sharabanov, Alexander Dorinov, Roman Palchenkov, Igor Taran, Anastasia Borisova och Artur Mikheev, Anton Chernov, Eduard Zhukov, Artem Tarasov och Maxim Bezuglyi – delade med sig av sina tips om hur man filmar och marknadsför video.

Och naturligtvis testade besökarna tekniken i den speciella Touch&Try-zonen från AEC Awards Challenge, som är uppdelad i två temazoner: den traditionella studiolokalen och AEC AWARDS Challenges-platsen, som ändras varje dag: från BLACK & WHITE Challenges på torsdag och REFLECTION på fredag till LIGHT MASTERS på lördag. Zonen bytte modell varannan timme, vilket innebar att platsen inte kunde bli öde för en minut.

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 2
  1. Oscar

    Kan du berätta mer om vad PHOTOFORUM 2023 handlar om? Är det en fotoutställning eller en konferens? Finns det några kända fotografer som kommer att delta? Tack på förhand för din information!

    Svara
  2. Gabriel Åberg

    Hej! Jag läste sammanfattningen av PHOTOFORUM 2023 och undrar om det finns några bilder från evenemanget som jag kan se? Är det möjligt att få tillgång till dem eller finns det någon webbplats där de publicerats? Tack på förhand för ditt svar!

    Svara
Lägg till kommentarer