...

Vem vann 200 000 pund på James Dyson Award 2023?

Den nationella tävlingen för unga ingenjörer och konstruktörer är över

James Dyson-priset 2023

. Vinnare och bästa projekt tillkännages.

Vadim Stozhik och Alexey Rezepov

Domarpanelen: Alexander Grek, chefredaktör för Popular Mechanics, Valery Istishev, teknobloggare på Droider, en YouTube-kanal som ägnar sig åt prylar och teknik, Elena Cherkas, chef för tekniksektionen på RB, och Anatoly Kulbatsky, produktchef för Mail Group på Marusya.

Innehållet i artikeln

1 pris

De nationella vinnarna var Vadim Stozhik och Aleksey Rezepov, som utvecklade en e-bok i punktskrift för blinda och synskadade.

E-bok i punktskrift

Braille e-bok kan laddas med flera böcker samtidigt och är en lätt och kompakt pryl. Systemet visar ord och meningar på en taktil panel med hjälp av upphöjda punkter i punktskrift. Spola tillbaka text med en knapp.

Vadim Stozhik och Aleksey Rezepov får ett bidrag på 200 000 krona från James Dyson Charitable Foundation för att genomföra sitt projekt.

2 platser

Dagon ANPA

Dagon, ett autonomt, obemannat undervattensfordon som kan upptäcka och kartlägga oljeutsläpp. Fordonet kommer att fungera i ungefär en månad utan att laddas, patrullera territoriet och överföra koordinater för områden med hög koncentration av oljeprodukter. Systemet kommer att bestå av fyra moduler med kontaktlös kommunikation och kraftöverföring. De kan kombineras på olika sätt för att få rätt uppsättning funktioner. Dessutom gör den modulära arkitekturen det enkelt att byta ut defekta enheter utan att behöva lämna tillbaka fordonet till land.

Utvecklat av Anton Tolstonogov, Dmitry Skalsky, Platon Pryazhennikov, Dmitry Stabrovsky och Ivan Chemezov.

3 platser

”Sensoria” – anpassningsbara kläder med inbyggda taktila dekorationer för att minska stressen hos personer med autismspektrumtillstånd ASD .

Anna Lychagina har tillsammans med Siberian Design Centre genomfört forskning som visar att unga människor med autism har ett behov av vissa kläder och accessoarer. Det visar sig att lösa kläder att ”gräva ner sig i” och taktila accessoarer har en lugnande effekt på dem och kan vara det enda sättet att minska stressen på offentliga platser. För att öppna denna möjlighet skapade Anna en tröja med vida ärmar, lösa manschetter och en djup huva. För sensorisk lindring kan taktila element sys eller kardborras på den, som är lätta att byta ut vid behov. Projektet var det första steget mot att skapa anpassade kläder för ungdomar och barn med WHO och funktionshinder.

Alla tre projekten går vidare till den internationella scenen för James Dyson Award 2023. Finalisterna får möjlighet att vinna det stora priset på 3 miljoner krona för att utveckla sina projekt – i den allmänna kategorin och inom hållbarhetsområdet.

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 4
  1. Arvid

    Vem vann 200 000 pund på James Dyson Award 2023?

    Svara
  2. Isak

    Vem vann 200 000 pund på James Dyson Award 2023? Spännande! Är du nyfiken på att veta vilket projekt som tog hem priset?

    Svara
  3. Emelie Wiström

    Vem vann James Dyson Award 2023 och fick 200 000 pund?

    Svara
    1. Philip

      Årets vinnare av James Dyson Award 2023, med en prissumma på 200 000 pund, var projektet [namnet på projektet]. Detta pris tilldelades [projektets namn] på grund av deras innovativa och banbrytande lösning inom [beskrivning av projektets område]. Genom att fokusera på [huvudfunktionerna i projektet], har [projektets namn] visat stor potential att lösa [relevant problem eller utmaning]. Deras seger i James Dyson Award 2023 är en erkännande för deras enastående arbete och förmåga att skapa verkliga förändringar inom sitt område.

      Svara
Lägg till kommentarer