...

2000-2010: oåterkalleliga förändringar av din TV

Vad som hände för tio år sedan? Det är svårt att tro, men för bara tio år sedan var konsument-TV-marknaden helt annorlunda än i dag: den var baserad på CRT-apparater. För att inte nämna att 2000-2001 var till och med 100 Hz tv-apparater högsta mode och en banbrytande innovation som skulle omkullkasta tv-marknaden. Bara så att du vet, det genomsnittliga priset för en kineskopisk TV med en diagonal på ca 30 tum från den högsta serien var ca 2000 US-dollar. Kom ihåg? Till och med dollarmärkena i butikerna var mycket aktiva vid den tiden.

10 år senare

Platt-tv-apparater var vanliga på den tiden, men mest plasma-tv-apparater. LCD var en exotisk produkt och endast Sharp var riktigt seriösa om den. På den tiden var det plasmaskärmar som verkligen var det mest avancerade inom TV-området. Vad mer kunde man begära: platt – panelerna var cirka 15 cm tjocka, och stor – en 42-tumsskärm ansågs vara mycket stor tänk bara på storleken på en 42-tums kineskope-TV . Dessutom var plasmaspelare betydligt billigare än projektorer och ljusare än de senare på den tiden fanns det praktiskt taget inga projektorer som kunde användas i ett rum utan mörker . År 2000 var det realistiskt att köpa en 50-tums modell för 8-9 000 dollar, men det fanns förstås premiummodeller för 15-20 000 dollar.

Dåtidens projektorer hade minst två stora nackdelar: låg ljusstyrka, vilket var en stor olägenhet när man använde dem man var tvungen att mörklägga rummet och ett mycket högt pris priserna för till och med mycket ”anspråkslösa” modeller började på omkring 10 000 dollar . Kom ihåg att priserna på projektorer sjönk betydligt efter att de två tekniker som dominerar än i dag, DLP och LCD, lanserades på massmarknaden.

Det fanns också en märklig typ av tv-apparater som kallas ”projektions-tv”. I själva verket var det ett slags hybrid av en tv och en projektor. Projektorn och skärmen var helt enkelt inneslutna i ett gemensamt hölje, som en gång för alla var placerade i förhållande till varandra detta gjorde det mycket enklare och billigare att bygga, eftersom man inte behövde oroa sig för att fokusera på godtyckliga, okända rumsförhållanden . Den här typen av tv-apparater hade sin storhetstid 1999-2001: på den tiden var projektions-tv-apparater mycket populära, särskilt i USA, men på grund av sina konstruktionsegenskaper hade de ett antal inneboende brister ojämn bakgrundsbelysning på skärmen, låg ljusstyrka, stor storlek som inte kunde lösas med hjälp av den dåvarande tekniken. Och när tekniken var redo att ge upphov till nya och mer avancerade ”projektionsapparater” visade det sig att hela TV-marknaden redan hade erövrats av LCD-apparaten. Sedan 2006 har projektions-TV-apparater därför försvunnit från marknaden efter lanseringen av de mycket framgångsrika Sony-modellerna, som blev ”svanesången” för denna TV-familj.

Allt flyter, allt förändras?

Vad har hänt under dessa tio år på området för TV-mottagare för hemmabruk??

Den kanske mest anmärkningsvärda och betydelsefulla händelsen är den virtuella ”utrotningen” av en hel klass av TV-apparater som en gång i tiden stod för lejonparten av marknaden – vi talar naturligtvis om kinestetiska TV-apparater.

Deras plats intas med självförtroende av LCD-TV-apparater, som inte bara kände sig bekväma i den frigjorda ”ekologiska nischen”, utan också utvidgade den avsevärt. Å ena sidan har de pressat in plasmaskärmar i det större diagonalområdet och, i det mindre diagonalområdet, har de faktiskt skapat en ny klass av teknik – bärbara LCD-TV-apparater. Vid ett tillfälle lyckades man kombinera dem med en kompakt DVD-spelare, vilket skapade en hel marknad för bärbara underhållningsenheter som kunde bäras med överallt.

Nästa viktiga förändring, som starkt har påverkat bilden av den moderna televisionen och inte bara televisionen, är den stora spridningen av digitalt videoinnehåll, framför allt DVD. Detta har höjt ribban för TV-apparater, vilket har påskyndat kineskopieringens nedgång och gett ett försprång till de ursprungligen ”digitala” LCD- och plasmaapparaterna.

När video blev digital var nästa steg nästan självklart: att öka upplösningen bildstorleken . Och så började loppet mot Full HD. Ja, ideologiskt sett är detta steg mycket mindre än övergången från analog till digital signal, men en nästan femfaldig ökning av ramområdet ställde ingenjörerna inför ett antal utmaningar. Det visar sig att det inte är lika lätt att öka upplösningen för olika typer av moderna tv-apparater. Så det visar sig att produktionen av en Full HD-plasmapanel med 42 tums diagonal inte längre är en trivial uppgift, och detta faktum kan vara det sista halmstrået som kommer att ”få kamelens rygg att rinna över” och avsluta utvecklingen av plasma-tv-apparater. Samtidigt har LCD-skärmar gjort det lätt att göra Full HD-skärmar som är så små som 32 tum breda. Denna klass av TV-apparater börjar nu bli särskilt populär, och vi har ägnat en separat recension åt den i vår tidning.

Vi bevittnar nu början på en ny ”revolution” – stereotv 3D . Tiden får utvisa om det är ett nytt genombrott eller om det bara är en tillfällig episod i tv-utvecklingens historia. För närvarande har denna utrustningsklass mer än tillräckligt med problem, till att börja med problemet med innehållet, som inte är särskilt stort, och tillväxttakten är inte särskilt imponerande. Andra, ännu viktigare problem ligger på ett annat plan: i människans synpsykologi. Detta gör det svårt att titta på och gör till och med stereo-tv helt otillgängligt för vissa personer.

Och vad som väntar oss i den närmaste framtiden, vad televisionen kommer att vara i morgon, det kommer vi att få reda på. Det räcker med att vänta på nästa artikel, om tio år.

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg ännu )
Alva Ulsson

Hej! Jag heter Alva Ulsson och jag är en erfaren konsult inom hushållsapparater. Med årens erfarenhet vill jag dela med mig av värdefulla kunskaper och tips relaterade till hushållsapparater.

Vitvaror. TV-apparater. Datorer. Fotoutrustning. Recensioner och tester. Hur man väljer och köper.
Comments: 2
  1. Stefan

    Hur påverkades din TV mellan 2000-2010?

    Svara
  2. Oscar Persson

    Vilka specifika förändringar var mest betydelsefulla för din TV-upplevelse under perioden 2000-2010?

    Svara
Lägg till kommentarer